Siirry sisältöön
Lisätietoa harjoittelusta

Lisätietoa harjoittelusta

Liikunta on tärkeää kaikenikäisille ihmisille, mutta ikäihmisille se on elintärkeää. Sopiva liikunta säilyttää kykyä toimia arjessa ja antaa mahdollisuuden elää itsenäistä elämää mahdollisimman pitkään. Liikunta vaikuttaa positiivisesti myös mielialaan, muistiin ja jaksamiseen sekä tuo sosiaalisia kontakteja.

Iäkkäiden liikkumiskyvyn ongelmien takana ovat usein jalkojen lihasvoiman ja tasapainon heikkous. Hyvä jalkojen voima lisää liikkumisvarmuutta sekä helpottaa mm. tuolista nousemista ja portaissa kävelyä. Tasapainon ja ketteryyden harjoittaminen ehkäisee kaatumistapaturmia ja rohkaisee lähtemään liikkeelle. Liikunta on tehokkain yksittäinen keino ehkäistä kaatumisia.

Iäkkäiden liikkumiskyvyn ongelmista vain 1/3 johtuu vanhenemisesta ja 2/3 harjoituksen puutteesta. Kannattaa siis lähteä liikkeelle, harjoittelun aloittamiselle ei ole yläikärajaa!

Liikkumisen suositus yli 65-vuotiaille

Iäkkäille, yli 65-vuotiaille, on annettu kansainväliset ja kotimaiset liikuntasuositukset. Suositusten mukaan iäkkään tulisi harrastaa liikuntaa yksilöllisen terveydentilan ja kunnon mukaan seuraavasti

  • Lihasvoimaa, tasapainoa ja notkeutta ainakin kaksi kertaa viikossa
  • Reipasta liikkumista ainakin 2,5 tuntia viikossa TAI
  • Rasittavaa liikkumista ainakin 1,5 tuntia viikossa
  • Kevyttä liikuskelua mahdollisimman usein
  • Tauota istumista ja paikallaanoloa joka päivä aina kun voit

Tutustu tarkemmin liikkumisen suosituksiin yli 65-vuotiaille